Zonnepanelen als de sleutel tot een duurzamere toekomst

Als Sonse ondernemer actief in de energietransitie verbaas ik me oprecht over het negatieve sentiment dat er momenteel heerst rondom de aanschaf van zonnepanelen.

Als je de krant openslaat of wanneer je een programma als “Radar” bekijkt wordt hier constant aangegeven wat nadelen zouden kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de overbelasting van het stroomnetwerk (netcongestie), de toeslag die Vandebron en andere energieleveranciers willen gaan toepassen voor particulieren met zonnepanelen en de afbouw van de salderingsregeling. Deze berichten worden vaak ronduit negatief belicht en eventuele toekomstige kopers van zonnepanelen wordt op die manier alle positieve energie ontnomen.

Persoonlijk ben ik van mening dat de hierboven beschreven ontwikkelingen in de kern helemaal niet negatief zijn en juist bijdragen aan een veel eerlijker verdeling van de beschikbare financiële middelen in Nederland. Mijn overtuigingen:

  • De aanschaf van zonnepanelen is en blijft voor velen de eerste stap in de energietransitie Zonder zonnepanelen kan je geen energie opwekken en dus (in de toekomst) ook niet opslaan. Opslag is tevens een gedeeltelijke oplossing van netcongestie
  • De verwachting is dat de energieprijzen de komende tijd toch echt wel weer gaan stijgen. Alle energie die je zelf opwekt hoef je dus niet in te kopen.
  • De prijs van zonnepanelen is nog nooit zo laag geweest. De prijzen liggen momenteel 20% lager dan 1 tot 2 jaar geleden.
  • De salderingsregeling wordt weliswaar afgebouwd, maar loopt nog door tot 2030. Mede daardoor is de gemiddelde terugverdientijd op zonnepanelen momenteel zo rond de vijf jaar.
  • We moeten met z’n allen in Nederland van het gas af. Op dit moment is het beste antwoord daarop meer gebruik te gaan maken van wind- en zonne-energie.
  • We moeten verduurzamen willen we de klimaatdoelstellingen realiseren voor onszelf en volgende generaties.

Als aanbieder van zonnepanelen heb ik natuurlijk een belang in de verkoop hiervan, maar ik ben ervan overtuigd dat investeren in zonnepanelen ook in 2023 zowel voor het milieu als voor de portemonnee nog steeds een hele goede investering is en om die reden met meer positieve berichtgeving zou moeten worden belicht!

Fried Sengers

E-Partners

 

Lastig he: zonnepanelen kopen of juist financieren? Wij hebben het antwoord!
Ga naar de bovenkant