Vraag en antwoord2023-09-01T13:33:14+02:00

Vraag & antwoord

Vanaf eerste kennismaking tot en met de oplevering van een compleet werkend systeem regelen wij alles wat er komt kijken bij de installatie en ingebruikname van een zonne-installatie.

Onze werkwijze:
– Stap 1: Kennismaken
– Stap 2: Technische schouw
– Stap 3: Offerte
– Stap 4: Aanmelden garantiefonds
– Stap 5: Installatie
– Stap 6: Nazorg

– Reactie op je aanvraag: Binnen 24 uur
– Maatwerk offerte: Binnen 24 uur na persoonlijke kennismaking
– Inplannen installatie: Binnen 48 uur
– Installatie: Maximaal binnen 10 tot 12 weken
– Aanmelden Garantiefonds: Binnen 48 uur na installatie

De technische schouw wordt uitgevoerd door de accountmanager of wordt (indien noodzakelijk) uitgevoerd door een specialist. We kijken hierbij naar het dak, de meterkast, het kabeltraject en naar specifieke wensen van onze klanten. Deze zaken worden uiteraard met de klant voorafgaand aan de installatie afgestemd.

Wij reageren binnen 24 uur op je vragen via de mail. Een beller is sneller 😉

> contactpagina

Stap 1: Kennismaken

We beginnen met een persoonlijke kennismaking bij jou thuis. Hier inventariseren we je wensen en geven antwoord op vragen. We checken een aantal zaken waaronder je huidige en toekomstige verbruik, de situering van het dak en of sprake is van schaduwvorming. Dit alles is belangrijke input voor een goede offerte.

Stap 2: Technische schouw

Elk huis, elk dak en elk kabeltraject is steeds weer maatwerk. Onze adviseur overlegt hoe precies het kabeltraject gaat lopen vanaf de meterkast (via de omvormer) naar de panelen en hoe de panelen worden gelegd op het dak. Ook kijkt hij naar de geschiktheid van uw groepenkast, het dak en de eventuele extra voorzieningen die moeten worden getroffen. Zo kom je met E-Partners nooit voor onaangename verrassingen te staan!

Stap 3: Offerte

Op basis van de kennismaking en de technische schouw hebben we alle informatie voor een offerte die recht doet aan jouw woonsituatie en jouw wensen. In deze offerte tref je ook alle informatie over de keuzes en producten aan die we samen met jou hebben gemaakt.

Stap 4: Aanmelden garantiefonds

E-Partners is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Zonne Energie, (SGZE). Na opdrachtbevestiging melden wij de installatie aan bij SGZE. Zo ben je zeker van kwaliteit en garantie. Niet alleen jouw aanbetaling is veiliggesteld maar ook de opvolging van fabrieksgarantie-afspraken worden door de stichting uitgevoerd als een leverancier onverhoopt niet meer bestaat. Je ontvangt hiervan een garantiecertificaat. Informatie over SGZE kun je terugvinden op www.sgze.nl.

Stap 5: Installatie

Samen met jou spreken we een datum af waarop de installatie kan plaatsvinden. We werken met vaste teams van professionals en voeren onze installaties uit in eigen beheer. Bij aanvang van de werkzaamheden wordt het legplan (panelen) en de kabelroutes nogmaals goed met jou afgestemd. De installatie is pas afgerond nadat alles op de juiste manier werkt en jij daarover goed bent geïnformeerd.

Stap 6: Nazorg

E-Partners verzorgt kosteloos een jaar lang maandelijks de monitoring van jouw systeem. Brengen de panelen voldoende op? Hoe functioneert de omvormer en hoe verloopt de communicatie via de meegeleverde app. Bij eventuele vragen zijn we goed bereikbaar staan we je graag te woord.

Vanaf nu kun je profiteren van het rendement van je zonnepanelen en lever je een bijdrage aan een CO2-vrije toekomst. Mochten er zich problemen voordoen, je hebt installatiegarantie van E-Partners en dus betaal je tien jaar lang geen voorrij-, arbeids- of transportkosten!

Op de vooraf afgesproken dag komt het team naar jou thuis. Een team bestaat uit twee dak-monteurs en een elektricien of uit twee dak-monteurs waarbij één van de twee ook de elektrawerkzaamheden voor zijn rekening neemt.

Zij stellen zich uiteraard aan je voor en nemen met je de installatieprocedure goed door. Daarna gaan ze aan de slag op het dak en in de meterkast. Als ze klaar zijn met hun werkzaamheden en alles netjes is opgeruimd loop je samen met hen de hoofdpunten door. Het systeem is daarmee opgeleverd en je kunt aan de slag met energie opwekken.

Aan het eind van de dag, maar uiterlijk de volgende werkdag ontvang je van E-Partners alle gegevens om je aan te melden bij Energieleveren.nl en de app voor het monitoren van je zonne-installatie.

Bij E-Partners heb je de volgende garanties en zekerheden:

– Productgaranties: Op de zonnepanelen, de omvormer(s) en de onderconstructie. Deze staan vermeld in de offerte en op de bij de offerte bijgevoegde datasheets.

– Opbrengstgarantie: iedere leverancier heeft zekerheden afgegeven ten aanzien van de mate waarin een paneel degradeert (in opbrengst afneemt). Dit kan globaal variëren tussen de 0,25 en 0,5% per jaar.

– Installatiegarantie: E-Partners garandeert 10 jaar garantie op de kwaliteit van de verzorgde installatie. Tevens treedt E-Partners gedurende deze 10 jaar op als aanspreekpunt voor eventuele problemen bij de geleverde producten.

– Garantiefonds SGZE (www.sgze.nl) Als extra slot op de deur is E-Partners aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Zonne Energie. Wij hebben hiervoor gekozen zodat je zeker weet dat de door E-Partners afgegeven installatiegarantie ook te allen tijde kan worden nagekomen.

Of je dak geschikt is voor zonnepanelen hangt van diverse factoren af.

Op bijna alle daktypes (schuin of plat, dakpannen, bitumen, PVC of EPDM) kunnen we zonnepanelen installeren met de juiste onderconstructie. Veel hangt echter af van de kwaliteit en de bereikbaarheid van het dak. Juist daarom voert E-Partners altjd een technische schouw uit. Voor standaard daken wordt deze verzorgd door de adviseur, in moeilijkere gevallen schakelen we hiervoor een specialist in.

• De meeste panelen in Nederland zijn full black (volledig zwart) en bestaan uit glas aan de bovenzijde en een stevige folie aan de achterzijde. Dit type paneel wordt in Nederland bij particuliere woningen in ongeveer 90% van de situaties verkocht.

• In situaties waarbij panelen bijvoorbeeld (deels) onder een boom staan, heeft E-Partners ook full black glas-glas panelen. Deze zijn extra stevig omdat de zonnecellen zowel aan de boven- als aan de onderzijde zijn voorzien van een glaslaag.

• Ook zijn er panelen met een witte achterzijde (backsheet) en een blauwachtige uitstraling. Het rendement vaneen witte backsheet is fractioneel hoger dan bij fullblack panelen omdat wit de warmte beter weerkaatst en de panelen daardoor wat koeler blijven. Het extra rendement is echter beperkt en de uitstraling van deze panelen is veel minder mooi. Daarom worden deze projectpanelen worden doorgaans alleen gebruikt bij zakelijke projecten.

Laat je over de verschillende mogelijkheden goed informeren door onze adviseur.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee? De gemiddelde levensduur van zonnepanelen bedraagt 25 à 40 jaar. Als je weet dat je deze investering na ongeveer 3 à 7 jaar terugverdient, blijven zonnepanelen dus een erg rendabele en slimme investering. Na die terugverdientijd maak je namelijk pure winst door je lagere energierekening.

De dagen zijn kort, de zonkracht is zwak. De winter zorgt voor lage opbrengsten van kilowatturen. Maar hoeveel is dat nu eigenlijk? Of kan ik ook in de winter volop genieten van mijn zonnepanelen?

70% van de stroom wordt opgewekt in de periode april tot en met september. Die andere 30% wordt opgewekt van oktober tot en met maart. De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 4% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.

Moet ik de groepenkast vervangen?

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Laat dan goed kijken naar de meterkast. Is de meterkast oud of bevat het nog smeltzekeringen dan is dit het moment om uw meterkast te vervangen. De BTW kosten voor de vervanging van de meterkast kan u in combinatie met aanschaf van zonnepanelen vaak volledig terugkrijgen!

Dit is belangrijk om de veiligheid zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. De meterkasten van vroeger zijn namelijk geplaatst met veel mildere richtlijnen ten opzichte van de huidige meterkasten.

Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.

Moet ik de energiemeter vervangen?

Wanneer je zonne-energie gaat opwekken, wil je natuurlijk ook graag gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je de stroom die je niet verbruikt, terug levert aan de energieleverancier in ruil voor een vergoeding. Het is wel van belang dat je een energiemeter hebt die daarvoor geschikt is. We leggen de verschillende soorten elektriciteitsmeters aan je uit.

– Analoge meter met draaischijf (Ferraris meter)

Deze meter is geschikt voor zonnepanelen. Wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan draait de meter automatisch terug. Het salderen gebeurt hier dus automatisch. Helaas heb je geen inzicht in de hoeveelheid teruggeleverde stroom.

– Analoge meter zonder draaischijf

Deze meter kan geen teruglevering van energie registreren. Heb je deze meter in de meterkast? Dan kan je deze het beste laten vervangen.

– Digitale meter

Er zijn twee soorten digitale meters. De digitale meter zonder teruglevering registreert niets en is daarom niet geschikt voor zonnepanelen. De digitale meter met teruglevering is daarentegen wel geschikt aangezien deze precies registreert hoeveel je aan het net teruglevert.

– Slimme meter voor zonnepanelen

Een slimme meter is een digitale meter waarop je precies ziet hoeveel stroom je opwekt en verbruikt. Deze meter is dus erg geschikt voor zonnepanelen. Je hebt namelijk altijd inzicht in je energiekosten. Ook kan deze meter op afstand worden gelezen door de netbeheerder.

De huidige generatie zonnepanelen heeft een vermogen van 400 Wattpeak of hoger. Liggen alle panelen op het zuiden en is er geen sprake van schaduw dan zou uw paneel ook ongeveer een 400 kiloWattuur (kWu) aan opbrengst moeten kunnen leveren. Als de panelen echter op basis van het dak richting het oosten of het westen gericht moeten worden, dan neemt de opbrengst al snel met 20 tot 25% af.

Wanneer er sprake is van schaduwvorming, dan is het belangrijk kritisch te kijken naar het legplan én om een goede keuze te maken voor het type omvormer dat het beste bij jouw situatie past.

Ons advies is dan ook om altijd een vrijblijvende afspraak in te plannen met een van onze adviseurs. Wij geven je een eerlijk, deskundig én vrijblijvend advies en berekenen op basis van onze expertise en onze software graag voor hoeveel panelen je precies nodig heeft!

Salderen met zonnepanelen

Op 7 februari 2023 keurde de Tweede Kamer officieel de afbouw van de salderingsregeling goed. Dat betekent dat de salderingsregeling definitief afloopt in 2031. Nog tot 2025 kan je zelf opgewekte stroom volledig salderen.

Wat houdt de salderingsregeling zonnepanelen in?

Dankzij de salderingsregeling ontvang je evenveel voor je teruggeleverde stroom als het tarief dat je betaalt voor de afgenomen stroom (inclusief belastingen en transportkosten). De salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengd tot 2025. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze regeling stapsgewijs afgebouwd

Salderen na 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd en zakt het salderingspercentage meteen naar 64%. Dit percentage wordt verder afgebouwd tot 2031. Vanaf dan kan je helemaal niet meer salderen en krijg je enkel een terugleververgoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net. Die vergoeding ligt echter lager dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Je doet er dus goed aan om je verbruik van zelf opgewekte stroom te verhogen.

Zijn zonnepanelen nog interessant na afbouw salderingsregeling?

Ook na de afschaffing van de salderingsregeling blijft het lonen om te investeren in zonnepanelen. Zelfs na de salderingsregeling verdien je door de sterk schommelende energieprijzen je zonnepanelen op 7 à 10 jaar terug. De stroom die je daarna met je zonnepanelen opwekt, is dan volledig gratis. Ook met het oog op de energietransitie zijn zonnepanelen een slimme en duurzame keuze. Daarnaast betekenen zonnepanelen ook een waardevermeerdering voor je woning mocht je deze ooit willen verkopen.

TIP: verhoog je zelfverbruik met een thuisbatterij

Tijdens de afbouw en na de afschaffing van de salderingsregeling, doe je er goed aan om zelf zoveel mogelijk stroom te verbruiken die je opwekt met je zonnepanelen. Dit kan door je toestellen aan te zetten wanneer de zon schijnt, maar evengoed kan je je zelfverbruik verhogen door een thuisbatterij te installeren.

Voor particulieren geldt dat er geen subsidie wordt verstrekt op zonnepanelen. Desalniettemin zijn er wel degelijk voordelen!

– Vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten!

– Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede prijs voor de stroom die je aan het net levert.

Hoe snel je de investering van zonnepanelen terugverdient is sterk afhankelijk van diverse factoren:

– De aanschafprijs
– De energieprijs nu én in de toekomst
– De opbrengst van de panelen
– De salderingsregeling en de afbouw hiervan

In onze ervaring verdienen onze klanten doorgaans hun investering terug binnen de vier tot zeven jaar. Daarna heb je nog zo’n 20 jaar voordeel van de gratis stroom die je opwekt via je eigen panelen.

Er zijn grofweg drie verschillende soorten omvormers.

– Seriële omvormers
– Omvormers met optimizers
– Micro omvormers

De keuze voor welke omvormer het beste bij jou past is afhankelijk van meerder factoren. Zie hiervoor ook onze pagina “zonnepanelen”.

Wanneer er geen sprake is van schaduwvorming en een normale standaard installatie, dan zou een seriële omvormer een heel geode en betaalbare oplossing kunnen zijn. In alle andere gevallen heb je de keuze uit een omvormer met optimizers of micro omvormers. Onze adviseur zal je hierover graag een eerlijk en vrijblijvend advies geven!

Ieder merk omvormer heeft een eigen app waarin je de opbrengst van je zonnepanelen kunt monitoren. Bij seriële omvormers kan je via de app alleen de opbrengst van het teoatle systeem volgen. Bij omvormers met optimizers en micro omvormers heb je de mogelijkheid om ook je individuele panelen te kunnen monitoren. E-Partners zorgt voor het aanmaken van de juiste app en helpt je met veel plezier bij het installeren hiervan mocht je er zelf niet (helemaal) uitkomen!

TIP: Wil je niet alleen de opgewekte energie zien, maar ook de verbruikte energie, schaf dan een zgn. P1-meter aan. Ook hierover kan E-Partners je adviseren.

Veelgestelde vragen

Vraag & Antwoord
Heeft u na het bezoeken van onze website nog vragen? Bekijk dan eerst eens de “vragen & antwoorden” op deze pagina. Veelgestelde vragen over zonnepanelen worden hier beantwoord. Mis je nog iets, neem dan direct contact op via onderstaande button.

Ga naar de bovenkant